Met onze wintersport checklist kan je met een gerust hart op vakantie gaan. Iedereen die ooit op wintersport (of andere vakantie) is geweest weet hoe gestrest je kan zijn voor vertrek en hoe chagrijnig bij aankomt als je iets belangrijks vergeten bent. Met onze wintersport checklist zorgen voor een rustig vertrek en aankomst bij je vakantiebestemming.
Voor vertrek
De wintersport checklist begint natuurlijk voordat je op vakantie gaat en veiligheid staat voorop, zorg er dus voor dat je een reisverzekering afsluit. Bekijk ook goed de voorwaarden hiervan zodat je er zeker van bent dat je goed verzekert bent wanneer er iets vervelends gebeurt.
Het leven gaat thuis door dus zorg ervoor dat de planten water hebben, de vuilniszak(ken) leeg zijn en de thermostaat laag staat. Daarnaast is het niet onverstandig om tegen vrienden, familie of buren te zeggen dat je op vakantie gaat zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden. Vraag bijvoorbeeld iemand die de post opruimt, iemand een auto op de oprit zet (als je die hebt) en de planten water geeft als dit nodig is. Als je een tijdschakelaar of slimme stekker hebt kan je deze zo instellen dat er ’s avonds toch een lampje brand.
Documenten
(Persoonlijke) documenten zijn onmisbaar bij de wintersport checklist. Zorg er natuurlijk voor dat je een geldig legitimatiebewijs meeneemt, leg deze dus alvast klaar bij je bagage. Ga je met de auto, neem dan uiteraard ook je rijbewijs mee. Leg deze ook niet onderin je koffer, mocht je aangehouden worden dan hoef je dus niet de halve auto en je koffer of tas uit te laden om de documenten te pakken. Neem daarnaast ook je groene kaart en kentekenbewijs mee. Je kan ook je reservering van de accommodatie printen, toch handig voor als je telefoon plotseling leeg is.
Geld
Ga je naar Oostenrijk? Dan merk je dat er nog heel veel contant betaald wordt. Je doet er wellicht verstandig aan om alvast een klein beetje te pinnen en contant mee te nemen. Leg daarnaast ook alvast je pinpas/creditcard klaar zodat je die niet vergeet.
Eigen vervoer
Als je met de auto gaat is het verstandig een aantal punten aan de wintersport checklist toe te voegen. Geef je auto vooraf een kleine beurt zodat je zeker weet dat de auto klaar is voor een lange en soms zware tocht. Mocht je dit liever niet willen doen controleer dan in ieder geval de volgende punten: koelvloeistof, ruitenwisservloeistof en antivries, ruitenwissers, bandenspanning, de reservelampjes op het dashboard en vet de deurrubbers in. Controleer ook of je een vignet nodig hebt om bij de plaats van bestemming te komen.
Tip: let met tanken goed op met goedkope brandstoffen. Zo kan het zijn dat deze brandstof minder geschikt is tegen extreem lage temperaturen waardoor je met pech onderweg kan komen te staan. Controleer goed of de brandstof goed tegen late temperaturen kan.
Tip: winterbanden. In Duitsland zijn ze zelfs verplicht (banden met een sneeuwvlokje) maar daarnaast biezen ze veel meer veiligheid, hier lees je meer over de voordelen van winterbanden.
We gebruiken de wintersport checklist ook voor de minder leuke voorvallen. Mocht er veel sneeuw vallen of gevallen zijn dan zijn sneeuwkettingen geen overbodige luxe en het oefenen hoe ze om de band moeten ook niet. Pech onderweg kan altijd dus zorg voor veiligheidshesjes en een gevarendriehoek. Als je je auto start na bijvoorbeeld een week kunnen startkabels nog weleens nodig zijn en als je ingesneeuwd bent kan je de automatten gebruiken om los te komen van je plaats. Zorg er ook voor dat je een borstel en een ijskrabber hebt om je auto sneeuw en ijsvrij te krijgen.
Ski spullen
Onmisbaar bij een wintersport checklist natuurlijk, de ski spullen. Als je eigen ski’s of snowboard hebt is het verstandig deze vooraf te laten waxen/slijpen. Zo verlies je geen tijd bij je plaats van bestemming en merk je ook dat lekkerder door de sneeuw glijdt. Als je het ”wintersport virus” te pakken hebt en vaker gaat kan je overwegen eigen ski/snowboard schoenen aan te schaffen. Je doet je voeten in ieder geval een groot plezier wanneer je deze op maat laat maken. Bij vrijwel iedere speciaalzaak kunnen ze de schoenen afstemmen naar je eigen voeten.
Heb je geen eigen materiaal dan zijn er extra punten toe te voegen aan de wintersport checklist. Materiaal huren voegen we bijvoorbeeld toe aan de wintersport checklist. Hier kan je makkelijk geld besparen door uit te zoeken waar het huren gunstig geprijsd is, er zijn namelijk vaak verschillende verhuur mogelijkheden in 1 dorp. Tip: het kan ook best wat geld schelen om op voorhand online thuis materiaal te huren. Het afstellen doet men op locatie dus je hoeft alleen maar door te geven welke spullen je nodig hebt.
Uitrusting
Hier kunnen we een losse wintersport checklist voor schrijven maar iedereen die ooit op wintersport is geweest weet hoe koud het kan zijn op de berg en in het dal. Het is dus verstandig om je goed warm aan te kleden. Dit doe je door je met laagjes aan te kleden. Zorg er dus voor dat je voldoende thermokleding bij hebt (shirts en broek), daar boven trek je een pully of trui aan met daarover uiteraard je ski jas.
Over je thermobroek draag je een ski broek. Wanneer het minder koud is kan je er ook voor kiezen geen thermobroek aan te trekken maar alleen een skibroek. Vergeet ook niet de overige warm houdende accessoires zoals een muts, handschoenen en een sjaal of nekwarmer.
De muts zet je overigens niet de hele dag op want tegenwoordig is het normaal en soms zelfs verplicht om een ski helm te dragen. Deze biedt naast veiligheid ook extra warmte. Waar men vroeger vaak een zonnebril droeg zie je nu dat iedere ski helm eigenlijk een ski bril heeft. Deze kan geïntegreerd zitten in de helm of los waarbij de band om de helm zit. Tip: als je een skibril koopt let er dan op dat er meerdere soorten lenzen zijn. Deze verschillende lenzen geven bij zonnig of bewolkt weer het beste zicht.
Ben je van plan lange tochten te maken of een eigen lunchpakketje mee te nemen dan doe je er verstandig aan om een rugzak toe te voegen aan de wintersport checklist. Zorg er dan wel voor dat je goede rugzak meeneemt die, bij voorkeur, met extra bevestigingen vast gemaakt kan worden om je borst en middel. Dit verlicht de druk op je schouders waardoor je minder snel vermoeid raakt.
COVID-19
In deze tijd zal de wintersport er anders uitzien dan voorheen, dus ook de wintersport checklist. Het mondkapje kunnen we in ieder geval toevoegen aan het lijstje met (verplichte) accessoires. In Oostenrijk is het nu zelf verplicht om een FFP2 mondmasker te dragen. Zorg er dus voor dat je deze genoeg meeneemt. Tijdens het schijven van deze blog is het ook verplicht om een boosterprik gehad te hebben en een negatieve PCR test. Laat je niet verrassen en zorg er dus voor dat je deze tijdig inplant.
Iedere vakantie is anders en er zijn nog wel 100 andere producten die je mee kan nemen en niet in deze wintersport checklist terug te vinden zijn maar dat dit zijn in onze ogen wel de belangrijkste. Zijn we toch nog iets vergeten wat je volgens jou echt niet mag vergeten, laat het dan hieronder achter in de reacties.