De vakantie is geboekt, fijn met het hele gezin naar het buitenland, met het vliegtuig. Maar jullie hebben nog een kleine baby en die gaat natuurlijk ook mee. Hoe maak je een lange reis met het vliegtuig comfortabel voor jezelf maar ook voor je baby? Wij hebben wat tips voor je zodat vliegen met een baby een peulenschil wordt.
Vanaf hoeveel weken mag je vliegen met een baby?
Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen mag je vliegen met een baby vanaf 1 week (mits ze niet te vroeg geboren zijn). Heeft je baby bij de geboorte problemen gehad met de luchtwegen, raadpleeg dan eerst even je kinderarts. Hij of zij zal namelijk kunnen inschatten of het nodig is om extra zuurstof toe te dienen tijdens de (lange) vlucht. Doe ook wat goed voelt. Vind je zelf dat 2 maanden te snel is? Dan doe je het nog niet. Er is niemand die dit beter voor jouw baby kan bepalen dan jijzelf.
Wat zijn de kosten om te vliegen met een baby?
Tot je kleine de leeftijd van 2 jaar bereikt is vliegen met een baby of peuter gratis of ze mogen voor een klein bedrag meevliegen. Bij sommige maatschappijen betaal je bijvoorbeeld alleen boekingskosten. Je baby heeft dan geen recht op een eigen stoel en je moet hem of haar op schoot (in de arm) houden. Als je met een baby vliegt heb je ook een aangepaste bagagevrijstelling. Het is afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt, hoeveel dit is.
Je baby’s eerste vlucht
De reis is geboekt, de bagage is ingecheckt en dan is het zover. Je gaat voor de eerste keer vliegen met je baby. Luister vooral niet naar de verhalen van anderen, want iedereen heeft er wel een mening over. De een vindt het te vroeg, de ander klaagt dat baby’s alleen maar huilen tijdens een vlucht en de derde vindt vliegen met een baby überhaupt al een slecht idee. Ga er blanco in en kijk hoe het gaat. Jij weet het beste wat goed is voor je baby en wat hij of zij nodig heeft. En hoe leuk is het dat jouw kleintje samen met papa en mama wat van de wereld gaat zien.
Bij lijnvluchten is de kans groot dat het vliegtuig niet helemaal vol zit en veel vliegmaatschappijen geven de vrije stoelen dan eerst aan mensen die vliegen met een baby of wat grotere kinderen. Het is dus mogelijk dat je voor 2 volwassenen en een baby toch 3 stoelen krijgt. Zo kunnen papa en mama de benen ook wat vaker strekken. Bij chartervluchten komt dit minder vaak voor omdat deze vluchten vaak veel voller zitten.
Er zijn veel maatschappijen die voor baby’s tot ongeveer 10 maanden speciale babywiegjes hebben op intercontinentale vluchten. Bij een rustige vlucht is dit ideaal, omdat je baby lekker in het wiegje kan liggen. Krijgen jullie turbulentie? Dan moet je je baby eruit halen en in de arm nemen. (Of op schoot)
De fijnste vliegtijden om te vliegen met een baby
Als ze echt nog heel klein zijn dan zal de vliegtijd waarschijnlijk niet heel veel uitmaken omdat je baby voornamelijk zal slapen. Is je baby net wat ouder, dan kán een avondvlucht fijn zijn, omdat je baby dan “gewoon” volgens zijn of haar ritme in slaap zal vallen. Nu is elke baby natuurlijk anders, maar het kan wel helpen om een avondvlucht te nemen als ze wat ouder zijn. Tijdens een dag vlucht moet je ze vaak toch net wat meer vermaken, wat niet erg is, maar wellicht iets om rekening mee te houden als je gaat vliegen met een baby.
Wat neem ik mee in het vliegtuig?
En dan bedoelen we natuurlijk niet de gewone bagage, maar de handbagage. Ook als je gaat vliegen met je baby zal hij of zij bijvoorbeeld wel een keer verschoond moeten worden.
- Luiers en luierdoekjes. Neem altijd meer mee dan je van tevoren denkt nodig te hebben, want je zal zien dat je het gaat gebruiken.
- Een verschoningsmatje is ook echt een must, want de tafels die je moet gebruiken in de wc van het vliegtuig zijn keihard en niet comfortabel voor je baby.
- Een of twee extra setjes kleding voor je baby. Voor een eventueel ongelukje, maar ook voor als het wat kouder is in het vliegtuig dan je van tevoren dacht. (En het kan koud worden daarboven)
- Eventueel een plastic zak waar je de vieze kleding in kunt doen, zodat het niet allemaal in je tas slingert.
Wat eten en drinken betreft zijn er ook een aantal handige tips.
- Thermoskan en melkpoederdoosje (behalve bij borstvoeding)
- Tuitbeker, lepel en bakje (bij de wat oudere kindjes)
- Potjes babyvoeding. Deze mogen gewoon mee in het vliegtuig maar het vliegtuig zal ze niet zelf aan boord hebben in de vorm van service.
- Slabbetje/spuugdoekje en snoetenpoetsers
We hopen dat je met deze tips een beetje vooruit kunt als je besluit om te gaan vliegen met je baby. En het komt wel goed, want vergeet niet, het is jouw baby en jij weet wat het beste voor hem of haar is.
Heb je zelf nog leuke of handige tips? Laat ze dan achter in de comments!