Koehandel

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Wij hadden het gezelschapsspel Koehandel al een tijdje in huis liggen, maar beginnen aan een nieuw spel en jezelf de regels eigen maken of een oude favoriet uit de kast pakken. Je snapt de afweging, bij ons wint dan toch vaak de oude favoriet. Uiteindelijk hebben wij het spel inmiddels al een aantal keren gespeeld en heeft het onze harten verovert. Het is tijd om jullie wat meer te vertellen over Koehandel!

Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Aantal spelers: 3-5
Spelduur: ca. 60 minuten

Je hebt twee versies van het spel, Koehandel het bordspel en Koehandel het kaartspel, beide geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar oud. We gaan ze hier allebei aan je uitleggen.

Het bordspel

Boer zoekt koe! In Koehandel vind je alles wat het onstuimige boerenhart begeert: dieren, veilingen en wat al niet meer. Zit je medespelers flink dwars en manipuleer de marktprijs van de dieren of misschien is het wel jouw geluksdag in de loterij.

Het spel is slim opgebouwd, je begint met de ‘beginners versie’. In het spel voor beginners is het met een beetje boerenverstand al meteen goed boeren en zo kun je langzaam leren hoe het spel werkt. Ben je uitgekeken op de beginners variant, dan stap je over op de regels voor gevorderden. Want in het spel voor gevorderden breekt bij kenners van koehandel pas echt het beest los. Tien verschillende veilingen én de jonge dieren die voor het eerst van de partij zijn zorgen voor de nodige afwisseling en spanning.

Regels

Er zijn twee verschillende variaties, je kunt kiezen om de traditionele manier van het spel te spelen maar er is ook een nieuwe jaarmarkt variant.

Het doel van het spel is om verschillende setjes van dieren op stal te krijgen. Dit kun je doen door veilingen te winnen of een goed bod aan je medespelers te doen. Iedere speler is tijdens zijn beurt de veilingmeester en dan kunnen de andere spelers bieden. Uiteindelijk heeft de veilingmeester altijd het laatste woord. Hij kan ervoor kiezen om het dier voor het bod te verkopen of hij kiest ervoor om het dier voor deze prijs zelf te houden. Hij moet dan het geboden bedrag betalen aan de hoogste bieder.

Het puntenaantal verschilt qua dier, ze vertegenwoordigen allemaal hun eigen waarde van 10 tot 1000. Als eens speler twee dezelfde dieren heeft, gaan deze op stal en zijn daarmee uit het spel.

Naast veilingen kan er ook gekoehandeld worden met tegenspelers, doe een goed bod en probeer je tegenspeler te overtuigen om het dier aan jou te verkopen.

Aan het einde van het spel worden alle punten van alle setjes dieren bij elkaar opgeteld en vermenigvuldigt met het aantal complete setjes wat een speler heeft. Vervolgens wordt het geld wat je in je bezit hebt geteld en bij het totale puntenaantal opgeteld. Dan is de eindscore bekent en wint de speler die de meeste punten heeft behaald het spel!

Jaarmarkt

Bij de jaarmarkt variant komen er wat nieuwe regels bij, zo kan de waarde van dieren worden aangepast en kun je loten kopen. Deze lootjes voegen soms punten toe aan een bepaald dier of bevatten punten om kans te maken op de mysterieuze Wolmelkzeug. Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft gespaard voor de Wolmelkzeug, wint deze en dat is een leuk extraatje waarmee je de overwinning op het laatste moment toch nog naar je toe kunt trekken! Ook komen er op de jaarmarkt nieuwe soorten veilingen bij, zo kan er bijvoorbeeld geboden worden met een aantal kaarten in plaats van de waarde ervan, toch handig als je nog wat geldbiljetten met de waarde 0 over hebt.

Conclusie: Koehandel het bordspel

Koehandel bevat erg veel variatie, je raakt niet snel uitgekeken en door de vele verschillende kansen die iedereen krijgt is het spel telkens anders. Dus spring in je klompen en op naar de veemarkt want het spel is zeker de moeite waard.

Het kaartspel

Éénmaal… andermaal… verkocht! Wie speelt het spel het slimste en weet prijskoe Bertha voor zich te winnen? Maar vergeet natuurlijk ook de anderen dieren niet. Dan komt het volgende probleem, wie heeft nu eigenlijk welk dier te pakken gekregen? Het is goed opletten geblazen en alleen een speler die met een goed boerenverstand speelt, biedt en wat listiger is dan zijn medespelers krijgt de waardevolste dieren in handen en wint daarmee Koehandel.

Regels

Koehandel het kaartspel is geschikt voor drie tot vijf spelers, het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren die je krijgt met kwartetten van dieren en speciale waardekaarten. Maar let op, want de waarde die de dieren hebben is verschillend.

Het spel bestaat uit dierkaarten en geldkaarten. Er zijn in totaal 40 dierkaarten, die samen 10 kwartetten vormen. De 55 geldkaarten zijn er om te kunnen handelen en vertegenwoordigen een waarde van 0, 10, 50, 100, 200 en 500. Aan het begin van het spel worden alle kaarten goed geschud en met afbeelding naar beneden op tafel gelegd. Er is een vast startkapitaal voor elke speler bij de start van het spel, hieronder bevinden zich ook twee ‘blufkaarten’, geldkaarten met de waarde 0. Je laat nooit aan iemand zien hoeveel geld je nog in je hand hebt.

Iedere beurt heb je twee mogelijkheden:
1. Je kiest om de bovenste kaart te gaan veilen.
2. Je biedt een medespeler een Koehandel aan, dit kan pas als er meerdere spelers zijn die dezelfde dierenkaart in hun bezit hebben.

Het is echt een bluf spelletje, zet je hoog of laag in? Verspil niet te veel geld maar zorg ook dat de perfecte deal niet aan je neus voorbijgaat. Je moet tactisch en slim spelen om de winst naar je toe te trekken.

Conclusie: Koehandel het kaartspel

Het grappige aan dit spel is dat het nooit eens hetzelfde is, het leukste is om het spel te spelen met een combinatie van kinderen en volwassen. De kinderen zijn toch wat onvoorzichtiger met geld uitgeven, terwijl de volwassen graag zo zuinig mogelijk doen. Door de combinatie blijft het spel spannend en is de juiste tactiek bepalen bijna onmogelijk, maar kan er gegarandeerd veel gelachen worden. Toch op zoek naar een ander spel voor een leuke avond met activiteiten? Kijk dan even naar onze blogs over andere gezelschapsspellen.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant