Speeltuin
Naast dat het spelen in een speeltuin heel leuk kan zijn is het ook nog eens gezond door alle lichaamsbeweging die onze kleine vrienden en vriendinnen krijgen. Ben je benieuwd welke speeltuin(en) er allemaal zijn en hoe deze ervaren worden? Lees het hieronder!
Kies je onderwerp:
Speeltuin
Naast dat het spelen in een speeltuin heel leuk kan zijn is het ook nog eens gezond door alle lichaamsbeweging die onze kleine vrienden en vriendinnen krijgen. Ben je benieuwd welke speeltuin(en) er allemaal zijn en hoe deze ervaren worden?
Speeltuinen zijn een plek om echt even uit te razen en alles te doen wat thuis niet mag. Het is de ideale plek om lekker wat energie kwijt te kunnen en jezelf uit te dagen. Er is tegenwoordig heel veel keuze, zo zijn er buiten speeltuinen, speelbossen, overdekte speeltuinen, themaparken en ga zo maar door. Er valt meer dan genoeg te beleven, want terwijl de kinderen klimmen en glijden kunnen de ouders gezellig kletsen en bijkomen. Klinkt als een leuke gezinsactiviteit toch?
Speeltuin, wat is het?
Een speeltuin of speelplaats is een plek waar kinderen kunnen spelen en die is voorzien van toestellen voor sport en spel. Er zijn zowel buitenspeeltuinen als binnenspeeltuinen. Daarnaast kun je onderscheidt maken tussen openbare (vaak gemeentelijke) speeltuinen en verenigingsspeeltuinen en natuurlijk is het schoolplein ook perfecte plek om te spelen!
Waar letten wij op?
Perfect zijn speeltuinen waarbij extra gelet is op de veiligheid. Het prettig als de toestellen voor kleuters in een apart gedeelte van de speeltuin staan. Zo zorg je dat ze niet snel bij een speeltoestel komen wat gevaarlijk kan zijn doordat ze nog zo klein zijn en worden ze niet zomaar omver gerend of geduwd door de ouderen kinderen.
Een uitkijkpost is ideaal, vooral als deze dicht in de buurt is van jonge kinderen gedeelte. Een terras of een zitje maakt de speeltuin ervaring een stuk prettiger. Daarnaast is het ook belangrijk of er geen gevaarlijk speeltoestellen zijn die zonder hulp en toezicht van een volwassenen voor ongelukken kunnen zorgen. Denk hierbij aan een zweefmolen, een grote loopton of loopschuif, een schommelschip of platte draaimolen zonder zitjes of steunen.
Daarnaast houden we in een oogje in het zeil ten opzichte van struikel gevaar en de staat van onderhoud. Rond rennende kinderen zijn alles behalve voorzichtig te noemen. Je wilt geen boomstronken of boven de grond uitstekende toestel funderingen. Je wilt geen kuilen of gate in de grote, toestellen met kapotte zitjes of uitstekende spijker tegenkomen.
Vereniginsspeeltuinen
Verenigingsspeeltuinen worden doorgaans verzorgd door organisaties van vrijwilligers uit de wijken rondom de speelplaats, het idee is om samen te zorgen voor een uitdagende maar voornamelijk veilige speelplek waar kinderen die bijvoorbeeld aan een drukke straat wonen toch hun energie kwijt kunnen. Vaak is zo’n speeltuin omheind en mag je er alleen naar toe als er toezicht aanwezig is Soms wordt er een klein bedrag gevraagd als entreeprijs.
NUSO
540 van deze verenigingen hebben zich aangemeld bij NUSO. Deze organisatie maakt zich sterk voor voldoende en kwalitatief goede speelruimte omdat dit super belangrijk is voor de ontwikkelingen van kinderen en jongeren. Deze organisatie ondersteunt verenigingen, zo kunnen zij bijvoorbeeld gebruik van goedkopere verzekeringsmogelijkheden, voorbeelddocumenten, om juridisch advies vragen en wordt er onderling kennis uitgewisseld. Onder NUSO vallen naast speeltuinen ook kinderboerderijen, kindervakantiekampen en buurtinitatieven.
Jantje Beton
Jantje Beton zet zich al sinds jaar en dag in voor meer speelkansen en speelruimte. Ze komen op voor jongen en kinderen en organiseren landelijke acties als de burenspeeldag en het NK Stoepranden. Per jaar doen maar liefst 350.000 kinderen mee aan de activiteiten en projecten.
Kinderen en jongeren moeten steeds meer. Ga naar school, doe je best, maak je huiswerk! Eet gezond, sport, leer ook nog muziek maken. Bekijk dit, vind dit leuk en deel alles met je vrienden. Door alles wat er moet, wordt er al minder gespeeld. Daarnaast worden we ook nog eens volgebouwd, rijden er al meer auto’s en worden de mogelijkheden beperkt. Leuk zo’n oma die verteld dat ze vroeger op straat konden voetballen, tegenwoordig is dat levensgevaarlijk!
Jantje Beton gaat onvermoeid door om het buitenspelen onder de aandacht te brengen waarbij ze extra aandacht hebben voor kinderen en jongeren in kwetsbare posities. Hun slogan luidt dan ook: Stop nooit met spelen! Jantje Beton biedt NUSO ondersteunende werkzaamheden, samen staan ze nog sterker om het belang van spelende kinderen op de agenda te houden. Ze streven naar groei van inclusieve en natuurlijke speeltuinen én een goede basisfinanciering voor elke speeltuin. Zo vormen ze bijvoorbeeld een sterk front om het buiten spelen ook onder de aandacht te brengen in de politiek
Overdekte speeltuinen
In de winter of als het regent is een uitstapje naar een overdekte speeltuin een absolute aanrader. De kinderen kunnen zich er uren vermaken en als je weer terug naar huis gaat zijn ze bekaf. Vaak kunnen ze zelfstandig op avontuur waardoor jij even kan zitten en gezellig kan kletsen met je partner of een vriend/vriendin. Als je wilt kun je zelf ook je energie kwijt, want al dat klimmen en klauteren gaat je niet in de koude kleren zitten!
Het is vaak wel een beetje een krijspaleis, maar je kind kun je waarschijnlijk geen groter plezier doen! Vaak zie je dat hoe vaker je naar dezelfde speeltuin gaat, hoe meer dat een kind kan. Je zult zien dat ze steeds behendiger zijn en sneller door de klimtoestellen razen. Het is alleen op letten geblazen. Vooral op de jongste kinderen, er wordt regelmatig geduwd en getrokken en vooral op trampolines kan dit tot ongelukken lijden. Vaak is er een speelterrein speciaal voor de jongste kinderen (0-4 jaar) waar ze fijn kunnen spelen in de ballenbak.
Speelbossen
In Nederland worden er steeds meer speelbossen aangelegd. Je kunt hierin klimmen en klauteren, genieten van het uitzicht van de uitkijktoren, een hut bouwen en dat allemaal terwijl de ouders kunnen genieten van een boek. Vaak kan er ook gespeeld worden met water! Zo worden er soms routes uitgezet over het water waarbij je een vlot naar de overkant kunt nemen, kan springen van kei naar kei en het water zelf tevoorschijn kunt pompen.
In de speelbossen zijn ook modderpaden, slingerparcours en steigers te vinden, alles is ingericht met natuurlijke materialen en stimuleert de vindingrijkheid van de kinderen. Je vindt ze door heel Nederland heen en het is erg leuk om alle natuurlijke speeltoestellen uit te proberen.
Speeltuinen
Er zijn gelukkig heel veel mooie speeltuinen in Nederland te vinden. Wij gaan voor je op zoek en geven onze eerlijke mening over dit leuke uitstapje! Is de speeltuin goed onderhouden? Is er genoeg te beleven? Voor welke leeftijd is het voornamelijk geschikt? Is er ook aan de ouders gedacht, kunnen ergens zitten en een kopje koffie of thee drinken? Al dit soort vragen komen voorbij en laat het zeker weten als je aanraders hebt, we vinden het altijd leuk om iets van jullie te horen!