Als kind ben ik jaren lang twee keer per jaar met de caravan op vakantie gegaan. Voor mij was het niets meer dan normaal om met het gezin naar Zuid-Frankrijk te reizen en van de vakantie te genieten. Zon, historische steden, kastelen, strand en een prachtig zwembad. De vakantie was al snel compleet voor mij, maar ergens was ik wel benieuwd hoe het was om te kamperen met een tent, vouwwagen of camper?
Toen ik zelf voor het eerst alleen met mijn man op vakantie ging had ik geen caravan, we besloten een stacaravan te huren op verschillende campings. Allemaal leuk en aardig, maar onderweg zie je mensen met volgepakte auto’s, vouwwagens, caravans en zelfs enorme campers reizen. Ik vroeg me al snel af, wat vind ik eigenlijk het leukste? Dat is de vraag die mij lang bezig heeft gehouden en ik voor jullie wil beantwoorden!
In dit artikel nemen we je mee in de voor- en nadelen van een caravan. In de vorige delen hebben we je mee genomen in de voor- en nadelen van een tent en de voor- en nadelen van een vouwwagen. In het volgende deel nemen we je mee in de voor- en nadelen van een camper.
De voor- en nadelen van een caravan
Met de caravan op vakantie lijkt voor vele de ideale vakantie, je eigen huisje meenemen naar het zonnige weer! Je hebt altijd je eigen spulletjes bij, weet dat je fatsoenlijk bestek, borden en glazen bij je hebt, je slaapt in je eigen bed (althans naar verloop van tijd gaat dit bed vanzelf als je eigen bed voelen) en je zit binnen no-time na je aankomst aan een heerlijk bakje koffie!
Je hebt je eigen huisje bij in een vreemd land en dat is niet alleen voor jou fijn, ook je kinderen en eventueel je huisdieren zullen dat enorm waarderen. Daarnaast heb je een keukenblok, je eigen koelkast, een fatsoenlijke eettafel en heerlijke bedden met je eigen sanitair! In andere woorden, het is behoorlijk luxe om zo op vakantie te gaan.
Toch is niet iedereen weg van een vakantie met de caravan, wat moet je met zo’n sleurhut achter je auto? Je doet een heel tijd langer over je rit naar het zonnige zuiden. Je mag namelijk in veel landen niet harder dan 80 kilometer per uur rijden. Dat snelheidsverschil lijkt niet veel, maar op een rit van +/- 1.200 kilometer scheelt dat al gauw 3 uur. Daarnaast moet je ook een geschikte auto hebben, een auto heeft behoorlijk wat trekkracht nodig om een caravan te trekken. Niet alleen de portemonnee speelt een rol, het is maar een relatief klein huisje op wielen, de ruimte die je hebt is daardoor krap en je zit dicht op elkaar.
Al met al is de keuze die jij maakt erg persoonlijk, naast jouw portemonnee spelen ook persoonlijke voorkeuren een belangrijke rol. Ik vond het erg fijn om mijn eigen spulletjes en sanitair bij te hebben vroeger, maar ik merk dat ik daar nu minder behoefte aan heb. Om jou te helpen met het maken van de goede keuze zet ik hieronder de voor- en nadelen op een rij.
Koop je een caravan tweedehands? Let dan goed op of de vloer nog helemaal goed is (geen rotte plekken heeft) en of de bodem van de caravan geen schade, roest of andere attentie punten heeft. Als je bij een dealer koopt kun je overigens ook onderhandelen over het monteren van een mover. Als je dit achteraf zelf laat doen kan dit behoorlijk duur worden, mogelijk is er onderhandelingsruimte om dit bij aanschaf tegen een gereduceerde prijs te laten monteren!
De voordelen
- Zodra je aankomt op de camping ben je vrij snel klaar met een caravan, zet je stoelen en een tafel buiten rol je zonneluik uit en zet je koffieautomaat aan.
- Je slaapt lekker in je eigen bed, met zelf uitgekozen matras en schoon beddengoed.
- Toch wel rustig en schoon om je eigen sanitair bij je te hebben, vooral handig met kleine kinderen!
- Een eigen keukenblok is ook geen overbodige luxe.
- Je hebt wat meer luxe om handen, denk aan een TV, stroom en een kachel voor als het kouder weer is.
- Je caravan blijft op de camping staan waardoor je ter plaatsen dagtochtjes kan maken met de auto, zo ben je een stuk flexibeler dan met een camper.
- Een caravan is een stuk goedkoper in aanschaf dan een camper.
De nadelen
- Het is niet goedkoop, zo is een caravan in aanschaf veel duurder dan een vouwwagen of een tent. Je betaalt daarnaast verzekeringskosten, stalling kosten en het rijden over de snelweg is wat duurder in verband met de tol en de verhoogde benzine kosten.
- Er zijn nog best veel caravans zonder mover, dan is het best zwaar om jouw caravan op de goede plek te krijgen.
- Je hebt een sterke auto nodig om de caravan te kunnen trekken, ook deze is duurder in aanschaf en valt een een zwaardere categorie voor de wegenbelasting.
- Door de smalle en stijle bergweggetjes is het rijden met een caravan niet bepaald ontspannen.
- Het kost best wat tijd om de caravan na de reis te poetsen, daarnaast moet je ook alles controleren en bijvoorbeeld de gasfles vullen.
- Voor het rijden met een caravan heb je een speciaal rijbewijs nodig (rijbewijs E).
Conclusie
Hoe jij jouw vakantie graag doorbrengt is heel erg persoonlijk. We hopen dat je met onze voor- en nadelen een goed idee hebt gekregen of een vakantie in een caravan iets voor jullie is! Waar je ook voor kiest, als je samen bent met de mensen waar je van houd wordt het zeker een top vakantie!