Tent, vouwwagen, caravan of camper? Kamperen kun je leren deel 4!

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Als kind ben ik jaren lang twee keer per jaar met de caravan op vakantie gegaan. Voor mij was het niets meer dan normaal om met de caravan naar Zuid-Frankrijk te reizen en van de vakantie te genieten. Zon, historische steden, kastelen, strand en een prachtig zwembad. De vakantie was al snel compleet voor mij, maar ergens was ik wel benieuwd hoe het was om te kamperen met een camper, tent of vouwwagen?

Toen ik zelf voor het eerst alleen met mijn man op vakantie ging had ik geen caravan, we besloten een stacaravan te huren op verschillende campings. Allemaal leuk en aardig, maar onderweg zie je mensen met volgepakte auto’s, vouwwagens, caravans en zelfs enorme campers reizen. Ik vroeg me al snel af, wat vind ik eigenlijk het leukste? Dat is de vraag die mij lang bezig heeft gehouden en ik voor jullie wil beantwoorden!

In dit artikel nemen we je mee in de voor- en nadelen van een camper. In de vorige delen hebben we je mee genomen in de voor- en nadelen van een tent, vouwwagen en caravan.

De voor- en nadelen van een camper

Een camper is dan wel de duurste optie voor een heerlijke kampeervakantie, toch zijn deze in populariteit ontzettend hard toegenomen de laatste jaren! Als je op weg bent naar jouw vakantie bestemming zie je ongelofelijk veel campers rijden. Voor oudere stellen is het vaak een uitkomst om op deze manier langere tijd van huis te zijn om te genieten van het pensioen. Voor jongere koppels is het soms een tweede huis geworden waar zij op afstand kunnen werken.

Een camper heb je in vele vormen en maten, je kan het zo luxe maken als je zelf wenst. Van een klein busje tot een hele vrachtwagen er bestaat niet echt één definitie van een camper. Het is een huis op wielen en ja, dat is zo letterlijk of figuurlijk als het je zelf maakt! Met een camper kun je volledig zelfvoorzienend zijn, van zonne-energie tot het (schoon- en vuil-) waterreservoir als je goed met je (beperkte) middelen omgaat kun je zomaar een tijd in de natuur verblijven.

Toch gebruiken de meeste mensen de camper gewoon voor een reis naar een camping, het verschil met een caravan, vouwwagen en tent is dat je met de camper makkelijker kan doorreizen naar verschillende plaatsen en dus ook meer kunt zien van jouw vakantieland. Je bent dan wel afhankelijk van je camper, wil je een dagje een stad bezoeken dan gaat jouw huis met je mee! Vaak laat je dan wel je stoelen en tafel achter op de camping zodat je plekje voor jou bezet blijft.

Een camper is nog luxer dan een caravan zo is het niet meer dan normaal om zowel airco als verwarming in jouw camper te hebben. Ook heb je vaak een luxere zithoek waarbij de stoel van de chauffeur en van de bijrijder meestal gedraaid kunnen worden. Daarnaast is er vaak meer slaapruimte, vooral in de zogenaamde alkoof campers omdat je dan boven de cabine slaapt.

Doordat je jouw camper ook als vervoersmiddel op jouw vakantiebestemming moet gebruiken (bijvoorbeeld om boodschappen te doen) kun je niet makkelijk een voortent aanbouwen waardoor je leefruimte toch wat beperkter is, vooral met regenachtig weer en kinderen kan dat vervelend zijn. Overigens kan een elektrische vouwfiets de ideale oplossing zijn om bij korte afstanden de kamper te laten staan

Benieuwd naar alle voor en nadelen? Lees dan snel verder!

De voordelen

  • Je bent sneller op je plaats van bestemming! Met een camper kun je harder rijden van bijvoorbeeld met een vouwwagen of caravan achter je auto. 
  • Je hebt vrijheid! Je kunt gaan en staan waar je maar wilt, je bent zelfvoorzienend en dat voelt goed. 
  • Een camper is een van de weinige kampeermiddelen die geschikt zijn om ruige, koude landen of gebieden te verkennen. Een camper is goed geïsoleerd en lekker warm te stoken, een roadtrip naar Scandinavië is voor jou geen probleem.
  • Je hebt geen speciaal rijbewijs nodig! Zolang jou camper maximaal acht personen kan plaatsen en niet meer dan 3500 kilo weeg (inclusief personen en bagage) kun jij het met een rijbewijs B gewoon bestuderen! Om de spanning van het besturen van zo’n groot voertuig er af te halen, kunnen een paar rondjes door Nederland geen kwaad.
  • Een lange auto rit met kleine kinderen wordt al snel vervelend. Kinderen vervelen zich nu eenmaal snel en na de honderdste keer roepen, “we zijn er bijna”, neemt je geloofwaardigheid flink af. In een camper kunnen de kinderen achterin gewoon kleuren, een spelletje doen en knutselen. Met zo’n tafeltje voor hun neus is er heel wat meer te doen en gaat de rit snel voorbij.

De nadelen

  • Het is duur, naast de aanschaf van een camper ben je ook heel wat geld kwijt aan verzekeringen, stalling kosten en onderhoud. Naast een huis op wielen koop je er ook een motorblok bij en die moet onderhouden worden. Je schrijft hem volledig af over twintig jaar, ook die kosten moet je niet vergeten.
  • Je hebt ter plekke geen auto beschikbaar, je huis op wielen gaat overal mee naar toe, zelfs naar de supermarkt als dat nodig mocht zijn. Dit bekent dat je goed moet kijken of je overal wel kunt parkeren en een (elektrische) fiets inladen, kan een goed idee zijn. Zo kun je ’s ochtends toch ontbijten met warme broodjes. 
  • Waar je een tent en caravan zo ver uit kan bouwen als je zelf wilt, is dit bij een camper niet zo gemakkelijk. Je wilt niet de hele vakantie aan het op- en afbouwen blijven. Een luifel is vaak nog wel te doen, maar de leefruimte blijft wat beperkt.
  • Heb je een groot reactievoertuig gekocht van meer dan 3500 kilo? Dan moet je een camperrijbewijs C1 halen, dit kan met een cursus of één of meerdere dagen. Er komt nogal wat bij kijken, zo heb je het praktijkexamen, de theorie-examens en een medische keuring. Dit alles loopt op in de kosten en kost heel wat tijd.
  • Je mag lang niet overal wildkamperen, in Noorwegen, Zweden en Zwitserland zijn er plaatsen waar je wel mag wildkamperen maar je moet altijd de regels goed in de gate houden. 
  • Lezen, lezen, lezen. Er komt bij een camper heel wat kijken, dus je moet alle instructies goed doorlezen. Wil je een echte pro worden dan is er een enorme hoeveelheid aan kennis beschikbaar. Hoe hou je het chemisch toilet schoon? Hoe voorkom je stank uit de vuilwatertank? Welk tol categorie vallen we schat?

Conclusie

Hoe jij jouw vakantie graag doorbrengt is heel erg persoonlijk. We hopen dat je met onze voor- en nadelen een goed idee hebt gekregen of een vakantie in een vouwwagen iets voor jullie is! Waar je ook voor kiest, als je samen bent met de mensen waar je van houd wordt het zeker een top vakantie!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant