Bordspellen spelen is goed voor jong en oud

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview
Het Gezinsleven - Sponsored blog

Wij beoordelen dit product met een:

Bordspellen spelen is goed voor jong en oud, maar vooral ook weer hip. Uitspraken als ‘laat kinderen vooral lekker spelen’ komen eens in de zoveel tijd terug. Maar waarom is spelen nou zo goed? En waarom zou je als ouder bordspellen meespelen?

Een goede relatie met je kind

Tijdens het spelen van bordspelletjes heb je volop aandacht voor elkaar. Het is positief voor de band tussen ouder en kind. Een kind vindt niets zo fijn dan aandacht te krijgen van zijn of haar ouder. Tijdens het spelen van bordspellen komt er op een natuurlijke manier interactie tussen jullie. Op deze manier open je een weg om ook over andere zaken te praten.

Door de tijd te nemen voor om met je kinderen bordspellen te spelen en te praten, weet je beter wat er speelt in zijn of haar leven. Het heeft dus positieve invloed op de ouder-kindrelatie. Daarnaast zijn er veel spellen die helpen om de ontwikkeling van je kind te helpen.

Bordspellen leren je omgaan met emoties en zelfsturing

Tijdens het spelen van bordspellen leert je kind omgaan met emoties en tegenslagen, iets waar wij als volwassenen nog regelmatig moeite mee kunnen hebben. Deze vaardigheid kan dus niet vroeg genoeg geoefend worden. Tijdens het spelen van een spel leren kinderen op een veilige manier omgaan met tegenslagen. Bij verlies zal hij/ zij zal leren omgaan met teleurstelling, boosheid of verdriet.

Maar spelletjes zijn niet alleen goed om te leren omgaan met emoties. Is je kind onrustig? Of merk je dat de concentratie heel snel ergens anders op afgewend wordt? Ook deze vaardigheden worden geoefend tijdens spelletjes. Binnen een spel zijn er altijd regels waar eenieder zich aan moet houden om het spel goed te laten verlopen, bijvoorbeeld wachten op je beurt. Alleen deze regel stimuleert al de zelfregulering. De eigen behoefte wordt uitgesteld.

bordspel monopoly 2

Vooral bij het spelen van strategische spellen moet je gericht blijven op de taak, anders is de kans groot dat hij/zij het spel zal verliezen! Bij een strategisch spel moet je vooruit denken en plannen. Een bordspel is dus een gezellige manier om te werken aan de impulsbeheersing.

Om al deze sociaal-emotionele ontwikkelingen optimaal te stimuleren is het belangrijkste advies dat ik kan geven: speel mee!  Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Het is dus belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft. Laat zien hoe je omgaat met verliezen, benoem de emotie en feliciteer de ander. De controle over de emotie begint bij het erkennen en herkennen van een emotie. De emotie van je kind is er immers al, die kun je niet laten verdwijnen. Door de emotie te erkennen laat je zien dat je hem/ haar serieus neemt. Je kind zal zich meer begrepen voelen. Neem de tijd om dit gesprek te voeren.

Welke bordspellen zijn leuk en goed voor de ontwikkeling?

Een aantal goede voorbeelden van leuke en leerzame spellen:

Monopoly  

Er kan maar één de winnaar zijn bij Monopoly. Het klassieke vastgoedspel voor jong en oud. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kun je voor Monopoly of Monopoly Junior kiezen.

Monopoly is een ontzettend leuk bordspel waarbij er een mooie mix gemaakt wordt tussen gevoel met een dobbelsteen, het tellen van geld en het uitgeven van geld aan huisjes en hotels om zo meer geld te ontvangen.

bordspel monopoly

Stratego

Val aan en verover de vlag bij Stratego. Je hebt een heel leger tot je beschikking waarbij jij bepaald wie waar komt te staan en met welke manier of taktiek jij ervoor gaat zorgen dat je de vijand verslaat. Je zult goed na moeten denken over hoe je zo goed mogelijk je bommen, je generaal en de spion inzet om niet alleen je vlag te beschermen, maar ook de sterkste tegenstanders op het bord te verslaan.

Levensweg

Een van mijn persoonlijke favorieten is Levensweg. In de auto op weg naar allerhande keuzes waarmee je uiteindelijk naar je pensioen toe kunt werken. Ondanks dat het verhaal niet zo aansluit voor kinderen zit er wel een hele mooi educatieve factor in. Als je het spel een aantal keer gespeeld hebt dan weet je waar de beste vakjes zich bevinden, ben je bezig met het onthouden van routes en welk getal je dient te draaien aan het rad van geluk om ervoor te zorgen dat jij dat ene speciale item krijgt en/of koopt waardoor je aan het einde van de race een stapje voor hebt op de anderen.

Naast alle sociaal-emotionele voordelen, heeft het ook veel positieve invloed op het cognitief denken en handelen van jezelf maar vooral voor je kind. Veel speelplezier toegewenst!

Bekijk ook onze andere blog over kaartspellen spelen is goed voor jong en oud.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Het Gezinsleven - Personal Blog
Het Gezinsleven - Productreview

Inhoudsopgave

BoekenBoeken
Klik Hier
BabyBaby
Klik Hier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Klik Hier
KlussenKlussen
Klik Hier
Deel deze blog:
Facebook
WhatsApp
Pinterest
LinkedIn

Ook interessant