an jij tactisch nadenken, onthouden wat je eigen kaarten zijn, waar de kaarten van je tegenstanders liggen, terwijl deze iedere ronden verwisselt kunnen worden? Dan is Beverbende jou nieuwe favoriete gezelschapsspel. Het doel is om zo min mogelijk punten bij elkaar te sparen en wanneer jij denkt dat je de minste punten hebt het spel te stoppen zodat je tegenstanders (hopelijk) een hoger aantal hebben. Dit spel hoort echt bij iedereen thuis in de kast te liggen tussen de gezelschapsspellen en is hiermee echt een leuke gezinsactiviteit.
Leeftijd: Vanaf 6 jaar
Aantal spelers: 2-6 spelers
Geschikt voor: kinderen/ volwassenen
Spelduur: ca. 20 minuten
Hoe speel je Beverbende?
Beverbende begint door iedere speler 4 kaarten te geven. Deze kaarten worden naast elkaar neergelegd en vervolgens mag iedere speler van zijn/ haar kaarten de twee buitenste bekijken. onthoud goed welke kaarten dit zijn want deze informatie komt later van pas.
In het midden van het spel leg je een stapel kaarten neer waar iedere keer 1 kaar vanaf gepakt wordt. Deze leg je op tafel zodat iedereen die ziet en daarna wissel je die kaart met je eigen kaart wanneer het niet om een cijfer gaat. Hieronder lees je wat de kaarten met cijfers inhouden en daaronder lees je wat de speciale kaarten inhouden.
Het spel bestaat uit kaarten met de cijfers 0 t/m 9 en met speciale acties. De cijfers staan gelijk aan de strafpunten die je voor de kaarten krijgt. Aangezien je zo min mogelijk punten moet scoren is 0 de meest waardevolle kaart en 9 de minst waardevolle kaart. Probeer dus tijdens het spel zo snel mogelijk van je hoge kaarten af te komen.
In totaal zijn er 3 soorten speciale kaarten. De eerste speciale kaart is een vergrootglas waarmee je 1 van je dichte kaarten mag bekijken, let op dit mag ook maar 1x. Hierdoor weet je vervolgens of je die kaart wilt behouden of niet. De tweede speciale kaart is een wisselkaart. Wanneer je deze van de stapel pakt mag je 1 van jou kaarten wisselen met 1 kaart van een andere speler. Als die persoon toevallig eerder een goede kaart met jou geruild heeft kan je deze terug ruilen. De derde speciale kaart staat voor 2 kaarten pakken. Je mag dus 1 kaart pakken en dan besluiten of je hiermee verder wilt gaan of niet, zo niet mag je nog 1x een nieuwe kaart pakken.
Kaarten met cijfers
De kaarten met cijfers wissel je altijd om met één van je eigen kaarten, ook als het getal hoger is dan wat jij zelf al hebt liggen. Het doel is om zo min mogelijk punten over te houden aan het einde van het potje Beverbende. Zorg er dus voor dat je hoge kaarten voor je op tafel wisselt met lage kaarten van het stok, is dit niet mogelijk dan wissel je de huidige hoogste kaart voor de nieuwe hoge kaart.
Heb je 2 lage kaarten op de hoeken liggen en je hebt een hoge kaart getrokken kan je gokken en één van de twee middelste kaarten ruilen. Met wat geluk is dit een hogere kaart waardoor deze actie positief uitpakt. Als je pech hebt werkt het tegenovergesteld.
Speciale kaarten voor de echte Beverbende
Zoals aangegeven zijn er 3 speciale soorten Beverbende kaarten en iedere speciale kaart heeft een eigen functie die jou kan helpen.
- trek je een kaart met een bever en een vergrootglas dan mag je één van je kaarten bekijken. Dit kan een kaart zijn die je dicht ontvangen hebt of een kaart die je eerder bekeken hebt maar niet weer weet wat de waarde van de kaart is.
- Trek je een kaart met een bever en gele kaartjes dan mag je één van je kaarten ruilen met één van je tegenstanders. Heb je goed opgelet waar de lage kaarten van je tegenstanders liggen? Dan is dit het moment om daarmee te wisselen.
- Trek je een kaart met 2 bevers dan mag je twee kaarten pakken. Handig wanneer de eerst getrokken kaart niet de gewenste kaart is. Nu maar hopen dat de tweede kaart lager is.
Vooral bij de ruilkaarten moet je extra alert zijn omdat er waarschijnlijk een slechte kaart verwisselt gaat worden met een goede kaart. Ben jij de geluksvogel die mag wisselen dan wil je natuurlijk wel weten waar de goede kaarten van je tegenstanders liggen. Door het vele wisselen en het onthouden waar alles ligt ontstaat een echte onoverzichtelijke Beverbende!